Selamet Yolları
Üstat Ahmed Davudoğlu Hoca’nın “unutturulmaya çalışılan eseri” Selamet Yolları yeniden basıldı.
Her Müslüman için bir baş ucu eseri olan klasikler arasına girmiş Selamet Yolları adlı eser Türkiye’de yanlış ellere geçmeden gerekli şerhler yazılarak İslam aleminin hizmetine sunuldu.
Peygamber Efendimiz S.A.V’in sahih hadislerinin bir araya toplandığı ve farklı mezheplere göre nasıl uygulandığının açıklandığı eşsiz bir eser olan Selamet Yolları yeniden basıldı.
Bu kitap aradan geçen bunca yıla rağmen halen ilim öğrenmek isteyen Müslümanların başucu eserlerinin başında geliyor.
Yıl 1965… Kaynak kitapları bir arada toplamak isteyen Müslümanlar Davudoğlu Hoca’ya geliyor… Ve El-Ezher Şeriat Fakültesinde ders kitabı olarak okutulan İsmail Sanani’nin “Buluğ-ul Meram, Sûbûl-üs Selâm” adlı eserini kendisinin dilimize çevirmesi gerektiğini söylüyor.
İsmail Sanani önemli bir eser yazmış olmasına rağmen kendisi tartışmalı bir kişi…
Mezhepleri kabul etmeyip kendi fetvalarıyla hareket etmeye çalışıyor. Ve kitabının bazı bölümlerine de Ehl-i Sünnet’e uygun olmayan fikirlerini gizliyor.
Kitabı okuduğunuzda hemen anlamıyorsunuz ama satır aralarında yanlış, doğru gibi gösteriliyor. Ama bunun yanında Hadis ilmiyle uğraşanlar için de kaynak eser niteliği taşıyor. İçindeki Hadis-i Şerif’ler akıcı bir dille nakledilmiş.
İşte böyle bir eserin Türkçe’ye çevrilmesi bir kat daha önem kazanıyor. Eğer emin ellerden geçmezse yıllar sonra bile satır aralarındaki hükümler Müslümanları etkileyebilir. Dedik ya, Sanani’nin dile hakimiyeti üst düzeyde.
İşte bu yüzden Davudoğlu Hoca kitabı tercüme etmeyi kabul ediyor. Ama burada da çok önemli bir adım daha atıyor. Adı tartışmalı Sanani’nin kitabından faydalanıp, “Fethul Allam” adlı bir başka eseri de çalışmasına katıyor. Ve her iki kitapta bulunan zehirleri ilmek ilmek temizliyor.
Bunu yaparken de kitabın kaynakça bölümünde de yer verdiği 10 farklı eserden yararlanıyor. Ortaya çıkan eser ne Sanani’nin ne de bir başkasının kitabıdır. Ortaya çıkan eser yeni bir kitaptır.
Bununla da yetinmiyor, birleştirdiği bu iki kitabın önemli yerlerine ‘şerh’ yani açıklamalar yazıyor. Her mezhebin sözü geçen hadisi nasıl algıladığını ve nasıl uyguladığını ekliyor. Adına da “Selamet Yolları” ismini veriyor.
Başta da belirttiğimiz gibi Hadis ilmiyle uğraşanlar için bir başucu kitabı olan kaynak bir eser ortaya çıkıyor. Allah kendisinden razı olsun.
Selamet Yolları yayınlandığı tarihte büyük fırtınalar kopardı.
Eser, ailesinin büyük gayretleri ve Davudoğlu Hoca’nın sevenlerinin yardımıyla yeniden basılmaya başlandı. 4 cilt olan eser kitapçıların raflarında yerini aldı.
Hadis ilmiyle uğraşanlar ve Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’in örnek yaşantısını bilmek isteyenlerin kütüphanelerine bir an evvel koymalarını tavsiye ediyoruz.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Mbi3Kiy_O04&w=420&h=315]
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.